Grab the widget 

Sunday, August 15, 2010

Wang Syariah Dinar Dan Dirham Kelantan Keliru

Husam kata “pengenalan mata wang syariah dinar dan dirham adalah sebahagian daripada sistem barter dan bukannya mata wang kedua negeri ini”.

Beliau berkata, berikutan pelancaran mata wang syariah itu kelmarin, banyak pihak keliru sedangkan ia hanyalah pengenalan kepada sistem barter yang menggunakan logam emas dan perak.

Abdul Fatah yang juga Ahli Dewan Undangan Bukit Tuku berkata, Kerajaan Negeri sudah membuat pelbagai kajian dari segi teknikal dan undang-undang yang berkaitan penggunaan mata wang syariah itu sebelum ia diperkenalkan di negerr berkenaan.

Ramai sangat tukang cakap dan tukang terang, silap2 terang kelain jadi nya, kalau terang susah orang nak paham susah juga, aku setuju apa yang Husam terang.

Sistem barter merupakan sejenis bentuk perniagaan yang tidak menggunakan sebarang bentuk perantara pertukaran, di mana barangan atau perkhidmatan ditukar dengan barangan dan/atau perkhidmatan lain. Ia boleh jadi dibuat antara dua atau beberapa pihak.

Melalui sistem ini mereka terpaksa membuat pilihan sesama mereka untuk mendapatkan barang perantaraan yang dapat membawa manfaat bersama antara mereka. Oleh sebab itu, barang-barang yang digunakan sebagai alat perantaraan itu berbeza mengikut suasana dan zaman. maka jelaslah di sini bahawa pertukaran adalah tidak mustahil tanpa wang dan tidak hairanlah manusia boleh menjalankan kegiatan perdagangan dengan sistem pertukaran barter, Pperghhh !.

Hello kawan !, aku pun buduss juga, tapi banyak tempat bolih rujuk, Internet, Internet, langit tanpa gate tiada siapa bolih perbodohkan orang.

0 comments:

Komen Terkini

lain lain artikel