Grab the widget 

Wednesday, May 18, 2011

Tips Berkereta Perjalanan Jauh

Aku nak berkongsi TIPs berkereta perjalanan jauh, apa perlu bawak, paling penting TALI sekadar 6-5 meter paling mustahak,torchlight, spanner size mm8,10,12,14,17,19, plier, screw driver bintang dan pipih, pipe1 inchi sekadar3 kaki tujuan nya kalau korang tak tahu apa2 nak repair masa tergendala tengah jalan mesti ada hamba Allah akan berenti cuba nak menolong, paling tidak pun boleh guna TALI untuk menunda ketempat2 yang paling selamat dekat dengan kediaman ORANG, kalau korang hanya ada 2 BUTIR tu jah, tak dapat orang nak nolong, jangan lah EGO sangat................malang tak berbau, biar pun korang BANGSA elit sekali pun.

image

Tali paling mustahak la, jika kereta korang mampu rosak tengah hutan jauh pada oang, korang berkeluarga pulak, tengah panas ok lagi kalau malam, kadang ada orang berenti nak menolong sekurang2 dia tanya ada tali tak untuk tunda.

Sebelum aku terlupa, tuala tebal yang tak pakai bawa bersama, bila engine korang over heat jangan suka2 buka cap radiator, tutup dulu dengan tuala biar tebal2 atas cap tekan dengan kuat dan pusing lawan jam separuh jah biar keluar wap habis dulu jangan lepas, dah pasti wap dah habis buka terus cap nya, kalau korang buka macam tu jah, jawab nya muka korang bertukal color lah, satu lagi guna kaedah dengan jolok dengan pipe yang korang bawak tuh, duduk jauh sikit, cara nya sama jolok pusing separuh keluarkan wap nya dulu, tunggu hingga engine separuh SEJUK, taruk lah kalau nak tanbah air, itu kalau engine dah kering air.

Satu lagi jangan panik kalau terbau asap wayar terbakar, kalau sikit berenti mati kan engine, check mana punca nya, kalau tak dapat nak kesan dan semakin kuat, tanggalkan mana satu penyambung kepala bateri untuk memutuskan punca arus elektri, kalau tak boleh dan terdesak kupil kan atau pukul dengan kuat biar putus guna pipe yang korang bawak, jangan sesekali panik tak MELETUP pun, yang meletup tu dah terbakar kuat, korang sayang bateri ke atau nyawa atau habis terbakar habis semua sekali.

Tujuan sepanner2 tadi, bukan nak suruh korang baiki sendiri, kalau korang tak pandai pun, dalam banyak2 lalu lalang tu ada orang yang tahu sikit sebanyak pasal baiki kereta cuba nak nolong.

Hanya satu jah, jangan hidung tinggi sangat masa kesusahan kereta rosak tu, biar pun korang KAYA pun, masa ni korang sangat perlu pertolongan orang, kalau korang ada duit lebih masa ni…..jangan berat tangan, kalau takde takpe, orang yang nolong tu dah ikhlas.

Perkongsian tips ini akau harap bermunafaat, Wallahu ‘Alam.

0 comments:

Komen Terkini

lain lain artikel